Hogyan kell kijuttatni?
A MikoMax Gardent az ültetőgödörbe kell szórni, hogy a növény gyökeréhez közel helyezkedjen el. Nem kell sokat beleszórni (kb. kávéskanálnyi), mert elméletileg, csak egyetlen spóra hifa fonala ha belenő a növény gyökerébe, az már utána behálózza a növényt.
Minden kiskiszerelésű termékünk esetében, a gyártástól számított 18 hónapig garantálja a gyártója a megjelölt csíraszám, hatóanyagtartalom meglétét.
Tárolása
5-30 Celsius között eredeti csomagolásban legalább 18 hónapig megőrzi a szavatosságát. Felbontás után mihamarabb kijuttatandó, de szorosan visszazárva hűvös, fagymentes helyen tárolva 6 hónapig minőségromlás nélkül felhasználható.
Tudta?
A mikorrhiza gombafajok szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a gazdanövénnyel, megnövelik annak víz- és tápanyagellátottságát, stressztűrő képességét, kártevőkkel szembeni ellenállóképességét.
Többet a Mikorrhizáról
A gazdanövénnyel szimbiózisra lépve, azt támogatja olyan stresszes időszakokban is mint a fagy vagy aszály, a megfelelő mennyiségű víz- és tápanyag felvételben. A mikorrhiza, a gazdanövény gyökeréhez képest, sokszázszoros méretű hifa fonalával sokkal messzebbről és hatékonyabban tudja felvenni a vizet és a tápanyagokat a gazdanövénynek.
Mivel a mikorrhiza gombának gyökérkapcsolat kell, ezért a kijuttatáskor azt kell elérnünk, hogy a gyökér közelébe, max 1-2 cm-re kerüljön a gyökér mellé. Nagyobb fák esetén a lombkorona csurgója alá körbe több helyen. Javasolt a kisebb, vékonyabb gyökerekhez juttatni. A mikorrhiza gomba behatolva a gazdanövénybe erősíti annak természetes immunrendszerét, így ellenállóbb lesz a gombabetegségekkel szemben. A mikorrhiza olyan anyagokat választ ki, melyek növelik és javítják a talaj aggregátumokat, melyek a talaj legfontosabb alkotóelemei közé tartoznak.
Miért jó ez az együttműködés a kultúrnövénynek, és hogyan jön létre?
A növények a növekedési időszakuk elején a mikorrhiza gombáktól természetes segítséget kapnak, hogy több vizet és tápanyagot tudjanak felvenni. Ilyenkor a növények olyan anyagokat választanak ki, amik odacsalogatják ezeket a gombákat, és arra ösztönzik őket, hogy a hifa fonaluk egy részével hatoljanak be a kultúrnövény gyökerébe.
Gyepesítés Mikorrhizával
Ez egy arbuszkuláris, vagyis endo mikorrhiza, mely szimbiózist alakít ki a növények 90%-val, így például a gyeppel is.
Érdemes ezt a terméket az alábbi módok egyikén kijuttatni:
1. Gyepesítés előtt kell kiszórni a terméket és sekélyen bedolgozni azt.
2. A gyep magokkal össze kell keverni és egyben kijuttatni a keveréket.
Ha már a gyepesítés megtörtént a még következő lehetőségek vannak a mikorrhiza kijuttatására:
1. Gyepszellőztetés alkalmával kell bejuttatni a talaj felső rétegébe és azt utána jól belocsolni azt.
2. Ami biztosabb módszer: az Ino-Myc folyékony mikorrhiza termék kijuttatása a gyepre, permetezve vagy nagy mennyiségű vízzel beöntözve.
Miért jó ez az együttműködés a kultúrnövénynek, és hogyan jön létre?
A növények a növekedési időszakuk elején a mikorrhiza gombáktól természetes segítséget kapnak, hogy több vizet és tápanyagot tudjanak felvenni. Ilyenkor a növények olyan anyagokat választanak ki, amik odacsalogatják ezeket a gombákat, és arra ösztönzik őket, hogy a hifa fonaluk egy részével hatoljanak be a kultúrnövény gyökerébe.
A növény érzékeli, hogy képes-e egyedül megbirkózni azzal a feladattal, hogy a talajban lévő vizet és tápanyagokat egyedül felvegye, vagy a természet segítségét kéri. Ha úgy érzékeli, hogy kell a segítség, akkor általa előállított kész tápanyagokat, szénhidrátokat, aminosavat és egyéb jelzőanyagokat választ ki a gyökerén keresztül a talajba. Ezt a jelet a mikorrhiza gomba érzékeli és elindul a gyökér felé, majd behatol a gyökérbe.