Curry

Curry
Curry
Curry
Curry
Curry
Curry

12-es cserépben kapható előhajtatott növény!



A curry fűszernövény (Murraya koenigii) egy aromás trópusi növény, amely a rutafélék családjába tartozik, és rendkívül népszerű a dél-ázsiai konyhákban. A növény friss, citrusos és fűszeres ízű levelei jelentős szerepet játszanak a curryk, pörköltek, levesek és egyéb étkezések ízesítésében. A curry fűszernövény gyógyászati tulajdonságai is kiemelkedőek, és a növény könnyen termeszthető, ha meleg éghajlatot biztosítunk számára.

1 390 Ft
Kedvencekhez
Nyomtat
Összehasonlítás
Részletek
Adatok
Vélemények
Részletek

A curry jellemzői:

Magassága: A curry fűszernövény kis, cserjés növény, amely körülbelül 1–3 méter magasra nőhet.

Levelei: A levélzet finoman szárnyas, kis, sötétzöld levelekből áll, és különleges, friss, citrusos, fűszeres illatot áraszt. A friss levelek a legaromásabbak, és intenzív ízt adnak az ételeknek.

Virága: A curry fűszernövény fehér vagy halvány rózsaszín virágokat hoz, amelyek erős illatúak, és édes, citrusos jegyeket hordoznak.

Termése: A virágokból apró, fekete bogyók fejlődnek, de a fűszeres ízt elsősorban a levelek adják.

Felhasználása a konyhában:

A curry fűszernövény leveleit különféle étkezésekhez használják, különösen az indiai, srí lankai, pakisztáni és dél-ázsiai konyhákban. A levelek egyedi ízvilága gyakran a curryk, pörköltek, levesek, rizses ételek és chutneyk alapja.

Friss levelei: A legjobban friss formában használhatók, hiszen a szárított levelek íze kevésbé intenzív. A friss levelek kiválóan illenek zöldségekkel, húsokkal és halakkal készült ételekhez.

Fűszeres alap: A curry fűszernövény leveleit az indiai és sri lankai curry alapjába is belekeverhetik, hogy friss, citrusos és fűszeres ízt adjanak az ételnek. Az indiai konyhában gyakran hozzáadják a fűszerolajhoz, amellyel a hagymát, fokhagymát és gyömbért pirítják, mielőtt hozzáadják a többi hozzávalót.

Tálalása: A friss curry leveleket az étel elkészítésekor adják hozzá, vagy közvetlenül tálalás előtt szórják a kész étel tetejére. A leveleket egyesek egészben is felhasználják, mások pedig apróra vágják őket.

A curry gyógyászati tulajdonságai:

A curry számos jótékony hatása is ismert, amelyek miatt a hagyományos orvoslásban is alkalmazzák.

Emésztés segítése: A curry fűszernövény javíthatja az emésztést, mivel elősegíti a gyomor működését, és enyhíti a puffadást, a hasfájást.

Antioxidáns hatása: A curry fűszernövény antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, és hozzájárulnak az öregedési folyamatok lassításához.

Gyulladáscsökkentő: A curry levelei gyulladáscsökkentő hatásúak, és segíthetnek a reumás fájdalmak enyhítésében.

Baktériumellenes és vírusellenes tulajdonságok: A curry fűszernövény bizonyos antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek a fertőzések megelőzésében és kezelésében.

Termesztése:

A curry fűszernövény trópusi és szubtrópusi éghajlatot kedvel, ezért a melegebb éghajlatokon érzi magát a legjobban. Azonban, ha megfelelő gondozással és körülményekkel biztosítjuk számára a meleget, a fűszernövény akár hűvösebb éghajlaton is termeszthető konténerben.

Fényigénye: A curry fűszernövény napfénykedvelő, és sok fényt igényel a növekedéshez.

Talaj: A jól áteresztő talaj a legjobb számára. A túlzott vízállás nem kedvez a növényeknek, de a rendszeres, de mérsékelt öntözés szükséges a növekedésükhöz.

Hőmérséklet: A curry fűszernövény szereti a meleg éghajlatot, és nem tolerálja a fagyokat. Ha hidegebb helyen szeretnéd termeszteni, akkor konténerben kell tartani, és télen melegebb helyre kell helyezni.


Adatok
Cikkszám
11629
Vélemények
Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.