Jellemzői:
Magassága: általában 1–2 méteres bokor vagy kisebb fa, de ideális körülmények között akár 3 méter is lehet.
Levele: sötétzöld, fényes, örökzöld levelek.
Virága: illatos, fehér virágok, melyek gyakran egész évben nyílnak.
Termése: kisméretű, narancssárga, gömbölyű gyümölcsök. Héja vékony, a húsa pedig savanykás.
Gyümölcse:
Íze: savanykás, enyhén kesernyés – a lime és a mandarin keverékére emlékeztet.
Felhasználása: kiváló lekvárhoz, dzsemhez, limonádéhoz vagy ízesítőként halételekhez, ázsiai fogásokhoz.
Héja: illatos és ehető, gyakran kandírozzák vagy szirupban elteszik.
Gondozása:
A calamondin napfényigényes növény, legalább napi 4 óra közvetlen napfényt igényel. A talaját két öntözés között hagyjuk kiszáradni, és meleg nyarakon finoman permetezzük a leveleit.
Fényigénye: világos, napos helyet igényel – legalább napi 4-6 óra napfény.
Öntözése: rendszeres, de nem túl bőséges. A földje két öntözés között száradjon ki kissé.
Tápanyag igénye: tavasztól őszig citrusoknak való tápoldattal érdemes trágyázni.
Fagytűrése: Nem fagytőrő
Teleltetése: 5–10 °C-os, világos helyen teleltethető, ha szobanövényként tartjuk.